maanantai 24. joulukuuta 2007

Tukivarren osat valmiit

Tukivarren osat tuli eilen valmiiksi.

Osat olisivat varmaan tulleet nopeammin valmiiksi käsikoneilla koska ohjelmointiin ja koneen asettamiseen mennyttä aikaa ei näin pienellä sarjalla saa kiinni vaikka työstökone vain 2-3min käytti aikaa jokaiseen kappaleeseen. Menee kuitenkin harjoittelun piikkiin...

Näin syvälle kone jaksoi kierretapin tunkea ennenkuin loppui potku. Kone jaksoi kuitenkin vääntää kierteen alun, jonka jälkeen meni jumiin koska ei enää jaksanut. Kyseinen sorvi on tehty pienkappaleiden työstöön, eikä voima tahdo riittää jos yrittää tehdä vähänkin "isompaa".

Kappale kiinni, paina vihreää nappia.

Odota 2 min 31 sek ja oven avauduttua odottaa valmis osa. Karan (eli pyörivän osan) vasemmalla on työkalujen mittauskäsivarsi, jolla saadaan tarkasti esim. sorvin terät mitattua että kone tietää missä terä menee. Oikealla näkyy yksi kahdestatoista terästä.

Tämä sorvi on oikeastaan cnc monitoimisorvi, eli sillä voi jyrsiä akseleihin kiilauria, porata reikiä ulko ja otsapintaan ynnä muuta kivaa.

Kierteet tein manuaalisorvissa loppuun ennen katkaisua. CNC sorvi olisi normaalisti hoitanut myös katkaisun, mutta en halunnut puristaa valmista kappaletta mihinkään kiinni kierteytystä varten. Tein CNC sorvilla 8mm kierrettä, eli alun, että kierteen saisi helposti menemään suoraan kun sen tekee käsin. Ellei kierreterä olisi ollut asetettuna ja olisin tiennyt ettei vehkeet jaksa niin kierre olisi tehty kokonaan käsin.

Jyrsk. Pultin kanta manuaalijyrsimessä. Avanväli 27mm niinkuin originaalissakin.

Ensimmäinen valmis kappale.

Vaikka yritti tehdä raceosaa niin lopputulos muistuttaa erehdyttävästi traktorin osalta. Tarvitsee enää tehdä kiinnike uniball nivelelle koriin, mitata oikea pituus putkelle ja hitsata tukivarsi kasaan.
Kameran linssi saa putken näyttämään kierolta.

Ei kommentteja: